Het portreteren van mannen

Ik zet vaker vrouwen op de gevoelige plaat dan mannen, dat is een feit, waarom geen idee?

Laat ik deze aankomende week nou eens alleen maar foto’s plaatsen van mannen die in de afgelopen jaren naar de studio zijn gekomen.

De een voor een nieuwe profielfoto terwijl de andere voor een coiffure wedstrijd naar Almere kwam. Stuk voor stuk mooie mannen maar in totaal andere settings.

Ik zal een beetje proberen te beschrijven wat mijn beweegredenen zijn, hoe ik denk en hoe de foto uiteindelijk tot stand is gekomen.

Humberto Tan

Het verhaal achter de foto van Humberto Tan
Finalist was ik in de fotowedstrijd van William Rutten en onze finale bestond uit een fotoshoot van 10 minuten in Studio34x.com met Humberto Tan naar eigen invulling.
Hoe ga je dan te werk? Ik probeer jullie een kijkje te geven in hoe ik toen gedacht heb, mijn creatieve gedachte.
Het was voor mij al snel duidelijk dat ik Humberto in wilde zetten voor mijn serie #wrapped die ik toen aan het maken was, maar het moest niet zomaar een fotootje worden, want hoe vaak krijg je nou de kans om een super bekende Nederlander voor je eigen project in te zetten, (als ik de wedstrijd niet win, had ik er tenminste nog iets aan 😉 ) er moest dus een verhaal aan vast zitten.
Ik ging online onderzoek doen naar Humberto en kwam er al snel achter dat Humberto geen makkelijke jeugd heeft gehad, maar toch is hij geslaagd in het leven.
Hij heeft gestudeerd aan de UvA en heeft zijn doctoraalexamen gehaald, waarna hij is begonnen met bouwen aan zijn toekomst.
Humberto is ook bestuurslid van de stichting “Suriprofs” geweest en dat vertelt een hoop over hem, hij is trots op zijn achtergrond en waar hij vandaan komt, Suriname.
Ik vind het bewonderenswaardig om te zien hoe iemand die het niet cadeau heeft gekregen zich door keihard te werken op heeft weten te werken naar de top.
Oke, Suriname, wat kenmerkt Suriname? Culturen, Hindostanen, Creolen, Marrons, Javanen, Joden en Chinezen.
Al deze culturen leven in vrede met en naast elkaar. Wat definieert culturen? Stoffen, iedere cultuur heeft wel een eigen stof en patroon of print, zijde, batik, Kente, ik noem maar wat.
Wat nou als ik een soort van doek heb, gemaakt van al die stoffen verweven met elkaar de culturen zijn verweven en dan representeren de stoffen de diversiteit van alle bevolkingsgroepen, door het Humberto om te laten slaan draagt hij alle culturen met zich mee en kan ik hem die trotse Surinaamse man laten zijn, trots op zijn afkomst en trots dat hij het in Nederland na een moeilijke jeugd ook heeft kunnen maken
Het doek heb ik door bevriende ontwerpster van Else laten maken die ook van Surinaamse afkomst is en dus ook precies aan voelt wat ik bedoel.
Mijn lichtopstelling (Hensel studiotechniek) wist ik ook al van te voren dus ik had volgens mij overal aan gedacht.

John

Nummer twee is John,
John heeft mijn bril aangemeten en John heeft zo een toffe kledingstijl met zijn snorretje, dat bolhoedje en monocle, er zit iets ongrijpbaars in zijn karakter, en laat ik daar nou van houden, karakters 🙂
Heel graag wilde ik een belichting zoeken en de foto maken die bij zijn stijl past, lekker een beetje duister.

Robin Gillebaard

Nummer vijf:

Robin Gillebaard, 21 jaar, en is een aanstormend talent in het professionele kickboks circuit. Hij traint enorm hard om over 5 jaar bij de beste kickboksers van Nederland horen, wint alles (afgelopen zaterdag nog) en is hard op weg om zijn doelen te bereiken, zo knap!

Maar hoe zet je iemand die een gouden toekomst nou op de foto? Wat wil je benadrukken?

Het eerste trefwoord wat ik heb was gouden toekomst, laat ik vorig jaar nou een gouden achtergrond doek hebben laten maken, dus achtergrond was bepaald.

Bij een sporter wil je ook hun fysiek benadrukken, om de spieren te belichten maak ik altijd met mijn lampen een strijklicht, zo weet ik altijd waar de schaduwen ontstaan die op hun beurt weer diepte geven aan een foto.

Natuurlijk moet een kickbokser strak kijken, ik heb nog nooit een clown in de ring zien staan (alhoewel).

Ik heb Robin weg laten kijken en hem de opdracht meegegeven kijk naar je toekomst, kijk hem recht in de ogen, bal je vuisten en ga het gevecht met hem aan!

Lyongo Juliana

Lyongo is architect uit Amsterdam en was bezig met zijn nieuwe website, en wilde een compleet nieuwe set foto’s hebben van hem en zijn team! 

Aangezien de studio maar op 12 minuten afstand ligt van Amsterdam hebben we in de studio afgesproken, want daar heb ik ruimte en kan ik veel meer dan op locatie.

Het leuke van architecten is dat ze buiten de lijntjes durven te kleuren en open staan voor andere ideeën want….. hoe zet je nou een architect op de foto, en die ook nog eens bij zijn/haar stijl past?

Ik had van te voren al de stijl van de website gezien en zag de kleuren en de organische vormen.

De portretten komen binnen een organische vorm en 1 van de kleuren is paars/blauw. Nu dacht ik dat het wel tof zou zijn om een strak lijnenspel op de achtergrond te maken. Met een speciale lamp van Hensel heb ik het strakke lijnenspel op de achterwand gemaakt, en de kleur, die heb ik achteraf in photoshop gemaakt.

Marlon Groenhart

De afgelopen 6 dagen heb ik alleen maar foto’s van mannen gedeeld en tsja…… deze mocht natuurlijk niet ontbreken.
Ik heb Marlon ooit ontmoet tijdens een fashion show waar ik aan het fotograferen was en wij hadden toen zo een leuk vluchtig contact dat wij contact zijn blijven houden in de jaren daarna.

Een jaar of 2 later ging mijn telefoon, Marlon, hij vroeg mij of ik zijn portret wilde maken voor zijn boek (wat gepresenteerd werd op het grote Peter Stuyvesant ball in NY) was ik best wel vereerd, er had nog nooit een foto van mij op de cover van een boek gestaan en al helemaal niet in NYC, dus die foto ging ik maken.

FOTOSTUDIO

Bij hem thuis aangekomen (ik had nog geen studio toen) met mijn halve rolletje papier en lampen, hadden wij bijna geen ruimte in zijn huiskamer “nou, dan doen we het toch in de gang” ik mijn studio opzetten naast de liftschacht en na een half uurtje waren we ready to go! We hebben een voor, midden en achterkant van het boek gemaakt en we hadden zulke mooie beelden gemaakt en deze sprong er voor mij ook uit. Ik vond hem zelfs zo mooi dat Ik met deze foto mee wilde doen met de Sony world photography Awards.

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Dan krijg je (terwijl je het totaal niet verwacht) een bericht waarin stond: beste Marco gefeliciteerd, je bent tijdens de Sony World Photography Awards genomineerd tot “commended photographer”!
Oh te gek, we hebben iets gewonnen is de eerste reactie, maar er stond verder niets in over wat en hoe.
Dan ga je op onderzoek uit en kom je er achter dat je de shortlist van beste 10 net niet hebt gehaald, maar wel bent doorgedrongen tot de top 50 wereldwijd, oh echt, te gek denk je dan bij jezelf, maar het zegt je nog niets want als er maar 100 man aan meedoen stelt het nog niets voor 🙂
Maar wat nou als je leest dat er 107.000 inzendingen waren……………………..!

Conclusie, op deze foto heeft zowel mijn carrière als die van Marlon een gigantische boost gekregen, Marlon heeft zijn modellen carieëre na deze foto weer opgepakt die hem geen windeieren heeft gelegd en ben ik brand en Imaging ambassadeur geworden van enkele toonaangevende merken zoals Sony, Hensel Studiotechniek, Leofoto en BenQ Corporation

En heb ik nu mijn eigen studio, compleet met een witte Limbowand (infinity wall) van 15m2, een prachtige beton look studio en mijn eigen Gallery waar mijn eigen kunst geëxposeerd hangt.

En ben ik trots, heel trots

Matador

Als eerste een foto voor een inzending van de Coiffure Award.
Kappers Haar in de Wind uit Amsterdam deed mee in de categorie “young talents” met Tim
Ons model had hij in zijn stoel in de winkel gescout en had geen camera ervaring.
De aankleding had Tim al in zijn hoofd, alleen moest alles neergezet gaan worden en er een mooie compositie van gemaakt worden
Leuk detail is dat het jasje wat het model aanheeft een echt Spaans antieke matadors jas is en gemaakt is van koperdraden.
alle props op de foto zijn antiek en echt, deze foto is niet gephotoshopt!
Tim is helaas net buiten de selectie voor de finale gevallen, maar we hebben wel super toffe foto’s gemaakt.

Thijs van der Wal

Een hele fijne vent 😉 zo noemt hij mij tenminste hahahaha
Maar eerlijk is eerlijk, ik wilde van Thijs een tof portret maken met zijn tattoo’s en baard.
De belichting wilde ik met veel schaduw hebben vooral zijn oogkassen wilde ik wat donkerder hebben dan normaal, maar nog net genoeg licht om de kleur in de ogen te zien. Ik vindt het portret wat intenser worden en krijgen andere onderdelen wat meer aandacht zoals zijn schouder, hand en baard.

Klik voor de ultieme beleving op de foto hieronder en zoom in tot 100% weergave en bekijk de kwaliteit.

Menu